6 vanlige feil når du skal gå ned i vekt
Det å gå ned i vekt kan for mange oppleves veldig utfordrende. Derfor kan det være greit å prøve å unngå et par vanlige feil. Vi deler et par feil som vi ofte ser hos kunder som kommer til oss etter at dem har feilet gang på gang på egenhånd.
1. For hardt ut
Unngå å gå altfor hardt ut med ekstreme metoder.
En ting er å gå ned i vekt, men det egentlige målet er å gå ned i vekt og klare å holde seg der. Derfor er 12 uker på grønnsaks/ shake diett en dårlig ide. Når du skal ned i vekt og bli der, må du endre vaner slik at du får en livsstil som passer din nye vekt.
1000 kalorier vil få deg til å gå fort ned i vekt, men du vil møte store problemer når du skal vedlikeholde din nye vekt.
2. Setter deg dårlige mål
Når du starter på en ukjent reise, må du vite hvor du skal.
Det å si at man skal ned i vekt er ikke et godt mål i seg selv. Problemet med det er at det ikke er spesifikt. Som vil si at du vet aldri når du faktisk er i mål. Vektnedgang er ikke noe kroppen er særlig glad i, så både hodet og kropp vil til tider motvirke deg.
Dårlige mål er ofte et generelt mål som: Jeg ønsker å gå ned i vekt.
Gode mål er et spesifikt mål som er målbart som:
Jeg skal gå ned 5 kg og vedlikeholde vekten i 2 uker og deretter gå ned nye 5kg og vedlikeholde i nye 2 uker. Da har du en plan, som er lett å følge og ikke minst måle.
3. Setter urealistiske mål
Vær ærlig med deg selv om hva som er oppnåelig med ditt liv.
Når du starter å spille bedriftsfotball med gutta på jobben, så er ikke målet å bli Ronaldo. Derfor er det et dårlig mål å få en kropp som en av de modellene på instagram som trener 30 timer i uken og lever av å «se bra ut». Det er faktisk urealistisk.
Vi mennesker har ulike gener og forutsetninger. Derfor må målet være et mål som er realistisk for deg.
4. Leter etter den «beste» dietten, fremfor å fokusere på kalorier inn vs kalorier ut.
En magisk diett finnes ikke. «Dietter» er bare et verktøy som du kan bruke.
Noen trives veldig godt med å spise lite karbohydrater og har hatt stor suksess med det, men du vil finne like mange som har spist mye karbohydrater som også har hatt stor suksess med det. Det handler om å finne et kosthold som passer deg som du kan leve med over tid. Forskning viser ingen forskjell i vektnedgang på lavkarbo og lavfett dietter, så lenge kalorier og proteiner er matchet (1).
Finn deg et kosthold som du trives med og som du kan leve med i lang tid. Det å gå ned i vekt er ikke en diett, men en endring i vaner til en bedre livsstil.
5. Ekskludering av matvarer du er veldig glad i
Hvis du virkelig liker en matvare, så er det ikke lurt å starte et nytt liv uten den matvaren.
Så lenge proteiner og kalorier er i henhold til målet ditt, så vil du kunne spise hva som helst og fortsatt gå ned i vekt. Derfor vil ikke sjokolade ødelegge fremgangen din, selv om den inneholder mye sukker og fett. Det vil alltid være lurt å ha fokus på å spise frukt, grønnsaker og bær for å få i seg nok vitaminer og mineraler.
Moderere inntaket er viktig og jevnlig spørre seg selv er denne matvaren viktig for meg? Faktisk er det sånn at man ikke trenger å spise alt her i verden. Du må heller ikke spise opp maten din hver gang.
6. For lite protein i kostholdet
Proteiner hjelper deg å bevare muskelmasse og hjelper deg med å holde deg mett.
Det å spise mer proteiner kan være med å hjelpe deg med å gå ned mer fettmasse sammenlignet med lavere inntak der kroppen vil miste mer muskelmasse (2). Proteiner vil også hjelpe deg med å holde deg mett lengre (2).
Derfor kan det å spise opp til 1.6g pr kg kroppsvekt, hjelpe deg med å gå ned i vekt hvertfall om du trener i tillegg til vektnedgangen.
Konklusjon:
Redusere kroppsvekten og gå ned i vekt er ikke lett, men ikke gjør det vanskeligere enn nødvendig. Start rolig og tenk på det som en endring av dine vaner, ting tar tid og i moderat tempo, så minsker sannsynligheten for at ting ikke går som planlagt.
Referanser:
(1) Gardner et al. (2018). Effect of Low-Fat vs Low-Carbohydrate Diet on 12-Month Weight Loss in Overweight Adults and the Association With Genotype Pattern or Insulin Secretion
(2) Leidy et al. (2012). The role of protein in weight loss and maintenance.