Viste du at du kan bli avhengig av sosiale medier?

La meg fortelle deg hvorfor det er et bullshit argument for å ikke bruke det.
Når vi bruker sosiale medier så skiller hjernen din ut hormonet dopamin. Dette er akkurat samme utskillelse som når du inntar narkotika eller drikker alkohol. Derfor oppstår det media oversikter om hvor farlig sosiale medier kan være og det blir ofte sammenlignet med narkotika avhengighet. La oss ta en nærmere titt på dopamin og sosiale medier.

Hva er dopamin?

Dopamin er et stoff i hjernen som ofte blir omtalt som ”belønningssystemet” i hjernen og kan bli frigjort ved aktiviteter du syntes er lystbetont og ved narkotika (1).

Hvordan frigjøres dopamin i hjernen når vi bruker sosiale medier?

Som sakt så er dopamin et hormon som blir frigjort hvis du får en hvis belønning eller ved kjemiske fremstilte stoffer som alkohol og narkotika. La meg si det enkelt DOPAMIN frigjøres hver gang du gjør noe du syntes er godt, dette gjøres for at du skal huske at det var godt slik at du kan gjøre det igjen (2). Derfor er det slik at når du blar nedover sosiale medier leiter etter noe interessant og du finner det, så belønner hjernen din deg med et lite skudd med dopamin. Ahh, det føles godt. Det samme er det når du legger ut et innlegg og du får kommentarer eller likes på det, jo mer jo bedre sier hjernen og du bare: Ahh, det føles godt. Ja, vi mennesker er faktisk avhengig av ting vi syntes er gøy og ting vi syntes er godt.

Detta er farlig det – Luvik

Så i teorien så kan du faktisk bli avhengig av å bla nedover og leite etter søte kattepuser eller andre morsomme videoer som gir deg et lite skudd dopamin og vi mennesker tenker jo stort sett; mye vil ha mer. Vi kan også bli avhengig av å få likes, kommentarer og anerkjennelse etter vi har lagt ut et bilde.

Men du sa jo det var et BULLSHIT argument?

Ja og nå skal jeg komme til poenget. Les neste setning 2 ganger. HJERNEN SKILLER UT DOPAMIN NÅR VI GJØR EN AKTIVITET OG VI FØLER DET ER VERDT Å GJENNOMFØRE AKTIVITETEN, DERMED SKILLER HJERNEN UT DOPAMIN FOR AT VI SKAL HUSKE AT DET VAR VERDT DET SLIK AT VI KAN GJØRE DET IGJEN. Igjen les forrige setning 1 gang til.

Derfor skiller vi ut dopamin når:
1) Vi spiser noe vi syntes er godt
2) vi er ferdig trent
3) vi får en klem
4) du onanerer
5) du har samleie
6) du leverer eksamen
7) du gjennomfører dine daglige gjøremål
8) badevekten viser mindre vekt en i går
Osv osv osv

Derfor er det ikke slik at selv om lystbetonte aktiviteter frigjør dopamin, så blir du automatisk avhengig. Med stor sannsynlighet får du større dopamin utskillelse under en orgasme, en når du får 1000likes på et bilde på instagram. Men det betyr jo ikke at du går rundt og onanerer hele tiden selv om du syntes det er godt? Eller?…..

Du definerer selv hva du vil i livet, det heter viljestyrke.

Så nå vet vi hvordan dopamin funker, da kan vi også begynne å tenke oss at aktiviteter vi gjør ofte og syntes er gøy/givende blir vi ”avhengig” av. Så om du er en person selv eller lærer barna dine å leite etter søte kattepuser, artige memes eller artikler fra en super dårlig kilde, så er det helt greit. Men om du er en person som faktisk vil bruke sosiale medier til å spre gode budskap, finne relevant informasjon slik at du kan utvikle deg som person og skape et nettverk for læring, så er det også helt greit. Vi bestemmer selv hva vi vil få ut av sosiale medier og hvor mye tid vi bruker på plattformene.

Du kan faktisk skru av varsler.
Du kan faktisk planlegge hvor mye tid du ønsker å bruke på sosiale medier.
Du kan faktisk søke på hva du vil og finne det informasjonen du er ute etter.

Men til syvende og sist handler det om hva DU ønsker å bruke tiden din på. Ikke skyll på sosiale medier for at du sløser bort tid på videoer av søte katter. Ikke skyll på hamburgeren for at du er overvektig. Vi er individer med egen vilje til å bestemme selv hva vi ønsker å bruke tiden våres på. Ja aktiviteter frigjør dopamin. Det er ikke unikt for sosiale medier, det skjer også på tur i skogen eller når du trener.

Ta tak i deg selv og slutt å skyll på andre fordi du er lat. Beklager, men sånn fungerer det og da finnes det ingen unnskyldninger.

Ref
(1) = https://sml.snl.no/dopamin
(2) = https://www.psychologytoday.com/blog/women-who-stray/201701/no-dopamine-is-not-addictive

Ser du etter influencere?
Da anbefaler du at du skjekker ut modash.io

Posted in

Sander Andersen

Sander Andersen er daglig leder og coach i Entirebody. Sander var tidligere Nordisk mester i svømming og har flere års erfaring som toppidrettstrener i svømming. Nå spesialiserer han seg på hvordan å få befolkningen til å få en bedre helse.