Progresjon er nøkkelen til motivasjon

Er du en av de som trener i bølger? Har du en veldig god treningsperiode i noen måneder, og så kommer det en juleferie, sommerferie og du ender opp med å ha like lang pause fra treningen igjen?

Hvorfor er det egentlig slik?

Denne artikkelen er skrevet av vår coach Marita Nilssen Storvoll.

Dere har sikkert hørt om treningsprinsippene «variasjon i treningen er med på å øke progresjonen» eller «Undersøkelser viser at trening med progresjon er viktig for å utvikle muskelstyrken»

Men hva har disse prinsippene å si i lengden, da treningslysten dør ut etter 8-10 uker?

Nå tenkte jeg å ta for meg èn av grunnene til at mange havner opp som «Jojo-treneren», dette er selvfølgelig ikke tilfelle for alle, men ofte er det slik.

I alle mine år som Personlig trener har jeg møtt veldig mange forskjellige typer mennesker med forskjellig personligheter, kroppsformer, treningsbakgrunn, livsstil, forutsetninger osv.

I 90% av alle tilfeller nevnes kroppen som et av målene, og oftest hovedmålet som grunn til å ville begynne å trene.
Det er alt fra større rumpe, tynnere armer, slankere midje, større biceps …
Oftest er det de kundene som har vanskeligst for å nå målet de har satt seg. Og oftest er det de som ender med å ta lange pauser fra treningen.

Sett realistiske mål

Vi mennesker kommer i alle type former og størrelser.
Om du ser for deg en «type kropp» som du ønsker å ha, kan det godt hende med akkurat din kropp vil det ta lang tid, og noen ganger være svært vanskelig å oppnå.
Da vil du merke at motivasjonen din for å nå målet vil dabbe av, og etter hvert forsvinne.

MEN om du tenker at målet ditt kan være og bli den BESTE utgaven av deg selv, eventuelt sterkeste, mest fleksible eller mest utholdende utgaven av deg selv.

Styrke, fleksibilitet eller utholdenhet er noe vi alle klarer å oppnå uansett hvilken kroppsform vi har.
Etter hvert vil du merke at motivasjonen for å nå målet ditt vil øke, og veien dit vil bli lettere.

En annen ting for å holde motivasjon oppe er å finne din type trening som passer for deg, ditt liv og din interesse.
Kanskje grunnen til at du aldri klarer å opprettholde en jevnlig treningsrutine er at du ikke har funnet din type trening? Eventuelt at du trener bare det du har hørt andre syns er gøy å trene …
Husk at trening ikke bare er å dra til et treningssenter og løfte vekter, løpe på tredemøllen eller gå på gruppetimer.
Trening er rett og slett bevegelse.
Liker du heller å være ute og gå på ski, istedenfor å stå inne i en sal og hoppe på en step-kasse? Da gjør du det!

Så lenge du holder treningsfrekvensen oppe over lengre tid, vil det ha mer å si på progresjonen din enn at du øker belastningen på treningen og etter hvert ser at dørstokkmila blir ekstra lang på grunn av at lysten til å trene ikke er der lenger.

Variert trening

Jeg har troen på at jo mer variert trening du gjør som du trives med, jo større progresjon, glede og selvfølelse vil du klare å oppnå.

Prøv å hold deg i en form for bevegelse(trening) hver dag. F.eks. gå tur, gå på ski, jogge, trene styrke, gruppetimer, svømme, klatre, yoga og eventuelt husarbeid!
Da skal jeg love deg at du ikke tar pauser fra treningen i perioder! 

Og det viktigste av alt; treningen skal være noe du ikke går og gruer deg til! Da vil ikke motivasjonen til treningen vare lenge. 

Håper dette ga deg det lille ekstra for å komme deg over dørstokken hjemme og ut på din favoritt-trening denne dagen!

Posted in

Sander Andersen

Sander Andersen er daglig leder og coach i Entirebody. Sander var tidligere Nordisk mester i svømming og har flere års erfaring som toppidrettstrener i svømming. Nå spesialiserer han seg på hvordan å få befolkningen til å få en bedre helse.