Kan musikk øke prestasjon på trening?
Musikk på trening!
Det å høre på musikk på trening er blitt veldig vanlig og mange begrunner dette med at de kommer inn i sin egen ”boble”, blir mer motiverte og øker prestasjon når de er på trening. Men hvordan påvirker egentlig musikken oss på trening?
Styrketrening:
Det å trene med musikk kan øke din eksplosive styrke (Biagini et al., 2012). Det vil da være en fordel å ta i proppene å høre på musikk om man skal utføre øvelser som for eksempel spensthopp, lengdehopp eller olympiske løft eller andre øvelser som krever eksplosivitet. Om du gjør dette over tid så vil du faktisk kunne overføre eksplosiviteten din inn mot et maksløft og da potensielt bli sterkere, da eksplosivitet kan påvirke maksimalstyrke positivt.
Det ser også ut til at musikk kan øke sjansen for at du kan ta flere repetisjoner på moderate vekter pr sett (Bortolomei et al., 2015). Det er en god nyhet for alle som ønsker å bygge muskler da studien ble gjennomført med moderat intensitet noe som er en normal treningsvekt for dem som ønsker muskelvekst. Ved å da ta flere repetisjoner så vil du øke den største faktoren for muskelvekst altså totalt volum målt som (antall øvelser pr muskelgruppe*sett* reps* kg). Ved å trene med musikk kan potensielt føre til større muskelvekst sammenlignet med om du ikke har på musikk og løfter færre repetisjoner.
Begge studiene er gjort på trente menn i 20 årene og er derfor mulig at resultatene ikke er representative for hele befolkningen når det kommer til styrketrening og musikk. Det trengs også mer studier som inkluderer kvinner og andre grupper for å trekke noen klare konklusjoner for hele befolkningen.
Intervalltrening:
Det er ikke bare styrketrening musikken hjelper på, studier har også vist at ved å høre på musikk så økte damer i 40 årene intensiteten på 60 sekunders step up til kasse (Hayakawa et al., 2000). De samme funnene ble gjort hos (Stork et al., 2015) der moderat trente mennesker i 20 årene økte prestasjonen på 4 * 30sekunders all out test. Musikkgruppen opplevde også mer glede av treningen. Disse funnene kan gi oss et større bilde av hvordan musikk påvirker motivasjonen og innsatsen på trening både hos unge og litt eldre. Dette kan forklare hvorfor gruppeinstruktører burde legge stor vekt på å ha god musikk på timene sine for å maksimere treningseffekten til deltakerne på timene.
Annen type trening:
I 2017 ble det publisert en stor studie med 50 personer, 25 gutter og 25 jenter av (Thakare et al., 2017) der de testet løping til utmattelse på mølle. Gruppen som løp med musikk, løp i snitt 14 minutter lenger en gruppen uten musikk. Forskerne begrunner dette med at musikk kan øke fysisk kapasitet ved å få personen til å tenke på positivt underveis i økte som gjør at motivasjonen holdes oppe lenger.
Konklusjon:
Det er liten tvil om at musikk kan gjøre treningsøkten din bedre i styrkerommet og på mølla, selv om mekanismene er enda litt uklare. Den viktigste grunnen til å høre på musikk tror jeg er at man kan bli motivert av det. Hvertfall i et folkehelse perspektiv både psykisk og fysisk der problemet er at altfor få gjennomfører det de ønsker å gjennomføre. Det skaper et miljø der mennesker føler seg mislykket ved at de føler de mister kontroll og gjennomføringsevne. Her tror jeg mange kan dra nytte av å lage seg en spilleliste som kun er til trening og som de kun assosierer med trening slik at du kan kommer deg over dørstokkmila litt lettere. Du kan faktisk hoppe høyere, bli sterkere, øke muskelmassen, løpe raskere og løpe lengre hvis du implementerer musikk i treningen din, hvertfall om du føler at du blir motivert av det.
Biagini MS, Brown LE, Coburn JW, Judelson DA, Statler TA, Bottaro M, Tran TT, L. N. (2012). Effects of self-selected music on strength, explosiveness, and mood. The Journal of Strength and Conditioning Research, 1934–1938.
Bartolomei S, Di Michele R, Merni F. (2015). EFFECTS OF SELF-SELECTED MUSIC ON MAXIMAL
BENCH PRESS STRENGTH AND STRENGTH ENDURANCE. Perceptual and Motor Skills, 714-21
Hayakawa Y, Miki H, Takada K, Tanaka K. (2000). Effects of music on mood during bench
stepping exercise. Perceptual and Motor Skills, 307-14.
Stork MJ, Kwan MY, Gibala MJ, Martin Ginis KA. (2015). Music enhances performance and
perceived enjoyment of sprint interval exercise. Medicine and Science in Sports and Exercise, 1052-60
Thakare, A. E., Mehrotra, R., & Singh, A. (2017). Effect of music tempo on exercise performance and heart rate among young adults. International Journal of Physiology, Pathophysiology and Pharmacology, 9(2), 35–39. https://doi.org/10.4103/1658-5127.141993