Hvordan finne inspirasjon på kjøkkenet

Helsedirektoratet anbefaler et variert kosthold som inneholder mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, begrenset inntak av bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Som kostholdsveiler er jeg opptatt av at en sunn livsstil innebærer et balansert kosthold med vanlig næringsrik mat, det skal også være rom for å kose seg inni mellom. 

Denne artikkelen er skrevet av vår kostholdsveileder Rebecca Vik Gjuvsland

Sunn mat er hverken tidskrevende eller dyrt

Mange tror at det å ha et sunt kosthold er tidskrevende og dyrt. Men planlegger du innkjøpene dine på forhånd så sparer du både tid og penger. Det er lett for å bli stående lenge på butikken å lure på hva man skal lage til middag. Da ender man som regel opp med en hurtig løsning som for eksempel frossen pizza, og mange andre matvarer du egentlig ikke hadde trengt å kjøpe. Dersom du planlegger, og lager en ukesmeny så er det lettere å handle inn kun det som trengs til måltidene. Om du velger grønnsaker i sesong så trenger ikke sunn mat være dyrt. Et lite tips er å kjøpe grønnsaker på tilbud som du kan forvelle og fryse ned, for eksempel blomkål og brokkoli. Frosne grønnsaker/bær kan ofte også være rimeligere enn ferske.

Det er anbefalt fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag. 

Kutt opp masse frukt/grønnsaker og legg det i en matboks i kjøleskapet. Da er det lett tilgjengelig, og det er kjempe enkelt å lage seg raske mellommåltider når man blir sulten eller kjenner på søtsuget. 

Bruk oppskrifter med lite ingredienser

Om du ikke liker å stå for lenge på kjøkkenet, så kan det være lurt å finne oppskrifter med lite ingredienser. Gratenger, supper, wok og salater er enkel middagsretter som tar liten tid å lage.

Oppskrift på pølsegrateng til 4 porsjoner : 
200 g Fullkorns pasta
500 g Go´og mager pølse
½ Brokkoli
½ Blomkål
2 Gulrøtter
250 g Creme Fraiche
1,5 dl Usøtet mandelmelk  (eventuelt annen type melk)
Revet ost, salt og pepper

Sett steikovnen på 180 grader.
Kok opp pasta, skjær grønnsaker og pølser i passlige biter. (Her kan du også bruke frosne grønnsaker for å spare tid) Når pastaen er ferdig oppkokt, bland sammen i en ildfast form.

Bland sammen creme fraiche, mandelmelk, og smak til med salt og pepper. Hell over formen og avslutt med revet ost på toppen. Stek midt i ovnen, ca 20 minutter, eller til osten er smeltet og gyllen.

Inspirasjon til hverdagssnacks:

Vafler toppet med friske bær, banan, sukrin melis og sukkerfri sjokoladesaus.

Finn inspirasjon til oppskrifter på nettet

Det ligger en hel haug med oppskrifter på nettet, jeg finner inspirasjon både på matblogger og instagram. Hver gang jeg ønsker å teste ut noe nytt, så tar jeg ofte utgangspunkt i en grunnoppskrift, og så endrer jeg heller på den underveis og gjør den til min egen. Av og til må man prøve og feile, men det er så gøy når man først lager en god oppskrift. Finner du oppskrifter som du liker så kan det være lurt å lagre de et sted du vet du kan finne dem igjen. 

Jeg tror at jo mer man tester ut oppskrifter og mestrer matlaging, så ønsker man å drive på med det oftere også. Som det fleste sier, øvelse gjør mester!

Posted in ,

Sander Andersen

Sander Andersen er daglig leder og coach i Entirebody. Sander var tidligere Nordisk mester i svømming og har flere års erfaring som toppidrettstrener i svømming. Nå spesialiserer han seg på hvordan å få befolkningen til å få en bedre helse.