Løpetrening – fem konkrete tips!

Vår coach Randi gir deg 5 konkrete tips for løpetrening. Mange er kjent med at fysisk aktivitet gir en rekke helsegevinster. Det er et hav av muligheter innen dette området som kan være med å heve livskvaliteten din og ikke minst skape god helse.

Som lidenskapelig interessert i løping er jeg opptatt av å fronte denne treningsformen. Et faktum er at løping er noe som alle har lett tilgjengelig, rett utenfor døra! Du er uavhengig av andre (med mindre du har en løpeavtale), og trenger ikke å tilpasse treningsøkten til åpningstidene på et treningssenter. Det krever et minimum av utstyr. Naturligvis avhenger dette av målsetting, men i utgangspunktet trenger du ikke mye.

Randi løper mest nært sitt eget hjem.

I løpet av den siste måneden har løpeentusiasmen eksplodert i det norske samfunnet. For meg som brenner for denne treningsformen er det helt rått å se at så mange velger å bruke beina sine. Spekteret blant de som løper er stort. Noen har er nært forhold til det å løpe, mens for andre er det fjernt. Til tross for situasjonen vi alle står i så har det nærmest ikke vært et annet alternativ enn å velge løpeskoa fremfor løfteskoa, og det kan for flere være en omstilling, uvant og litt skummelt.

Uavhengig av mengde løpeerfaring kan det være kjekt med litt input innen dette tema. Videre i denne artikkelen vil jeg komme med fem tips som jeg mener er viktige å tenke på når du løper. Tipsene er ment som optimale for at løpsopplevelsen skal bli best mulig, og for at dette kan være en treningsform du vil holde tråden i.

Tips 1: Tren med utgangspunkt i ditt nivå

For å kunne optimalisere treningen din, og at du skal kunne ha glede av å løpe er det viktig å tenke individuelt. Det er lett å sammenligne sin treningsform med andre, og at man har en tanke om å være på samme nivå. Det kan være tilfellet, men for at du skal få best mulig utbytte av den treningen du gjør er dette noe å være bevisst. Lykkes du med å glede deg til løpeturene, kommer resultatene og mestringsfølelsen. Grunnmuren til dette er altså, å trene ut fra eget nivå.

Tips 2. Variasjon

En sikker vei til kjedelig trening og stagnering er å løpe eksakt den samme turen, i samme tempo, på samme underlag. Et av de beste rådene for god utvikling er variasjon i treningen. Med dette mener jeg blant annet variasjon i type løpeformer. Eksempelvis kan du bytte på intervaller, langturer, bakkeløp og trappeløp. Supplerer gjerne med noe helt annet. Er du glad i å gå på fjellet, gjør det! Kanskje trives du med yoga, kjør på!

Variasjon i underlaget er også viktig å huske.

I tillegg til ulike løpeformer er det flere faktorer å trekke inn under variasjon. Det som også er relevant er intensitet, underlag og tidsbruk. I oppstarten av en løpekarriere tenker mange at det handler om å samle mest mulig kilometer og å bruke flere timer pr. økt. Tvert imot. En god løpeøkt kan være gjort på 30 minutter.
Kroppen og beina har godt av både korte og lange økter, med høy og lav intensitet og ulikt underlag. Din generelle form vil respondere positivt ved å gjøre treningshverdagen variert. Du vil merke at det blir morsommere og høyst sannsynlig vil det være en trigger for motivasjonen din.

Tips 3: Utstyr

Løping er i utgangspunktet en treningsform som krever et minimum av utstyr. Det er likevel én ting jeg anbefaler alle å investere i. Gode sko! Finn en sko som passer din fot og profil. Ikke heng deg alt for mye opp i utseende når det kommer til skovalg, for her bør virkelig ikke utseende være avgjørende. En god og riktig løpesko vil påvirke løpsfølelsen din og samtidig være med og forebygge eventuelle skader. Legger, knær, ankler og fotblad utsettes for høy belastning under ei løpeøkt, så det å ha et godt underlag er svært gunstig.

Videre finnes det mye annet utstyr man kan velge å kjøpe. Personlig er jeg avhengig klær som sitter inntil kroppen, og som jeg føler meg fresh og komfortabel i. Føler jeg meg fresh, er det større sannsynlighet for at treningsøkta blir fresh! 

For deg som vil ha mer kontroll og oversikt av treningen er pulsklokke et godt alternativ. Den kan hjelpe deg å holde orden på tid, fart og kilometer. I kombinasjon med et pulsbelte kan du også få en mer nøyaktighet. Alt avhenger naturligvis av målsettingen med treningen.


Et siste utstyrstips er Strava. En treningsapp som først og fremst er beregnet for utendørs trening. Appen fungerer litt som Instagram, at du kan like samt kommentere andres treningsinnlegg. Det geniale med Strava er at du kan konkurrere internt mot andre, og det er masse inspirasjon å hente til ulike løyper fra de du følger.

Uten et mål blir det lite progresjon.

Tips 4: Målsetting

Gevinsten av å ha et mål er at løpingen automatisk blir morsommere og mer meningsfylt. På dager som er tyngre kan det gi motivasjon og en påminnelse om hvorfor nettopp dette målet er satt og hvorfor du gjør det. Eksempelvis kan det å melde seg på et løp lengre fram i tid være et godt mål. Et annet mål kan være at du skal klare å løpe 3km sammenhengende, for så å utvikle et nytt mål om å løpe lengre uten stopp. Sett deg gjerne hårete mål, men husk, vær realistisk!

Tips 5: Avtaler og planlegging.

Lag avtaler med deg selv og legg inn treningen der det passer best i kalenderen. Skal du trene på morgenen, legg frem treningstøyet dagen før. Hvis du har mulighet, løp til jobb. Det vil gjøre godt for både deg og miljøet. Det sier at det er enklere sagt enn gjort, men det handler i bunn og grunn om å bare bestemme seg!

En drivkraft for mange er å ha bindende treningsavtaler. Det kan for eksempel være ei løpegruppe som har faste samlinger i uka, eller en god venn du kan trene og være sosial med samtidig. Lange, rolige løpeturer kan oppleves kjedelige og langdryge. På disse øktene skal du holde et så rolig tempo at du kan prate underveis, og da er det gull å ha noen å faktisk prate med.

På en annen side kan det også være en fordel å ha et dytt i ryggen om du skal gjennomføre ei intervalltrening. At noen motiverer og pusher deg gjennom de tyngste delene av økten kan påvirke viljestyrken din.

God løpetur!

Avslutning:

Jeg håper denne artikkelen brakte frem litt inspirasjon og nyttige tips til deg som løper. Dersom det skulle være noen spørsmål er jeg tilgjengelig på både Instagram og via mail.
Avslutningsvis vil jeg ønske deg en riktig god treningstid!

IG: @Randisaether
Mail: randi-rs@hotmail.com

Posted in , ,

Randi Riseth Sæther

Randi er en jente med mye positivitet og treningsglede. Veldig mange forbinder meg med kondisjonstrening, høy puls og løping generelt. Løpetrening og løpsrelatert styrke er min sterkeste side og største lidenskap. Ta kontakt med Randi om du ønsker henne som din digitale coach!